Ordlista till köket: 10 ord för hemmakockar

 • 15 Apr, 2024

Ordlista till köket

Att utforska världen av matlagning är som att lära sig ett nytt språk. För att kunna navigera smidigt i köket och förstå recept till fullo är det viktigt att bekanta sig med den specialiserade terminologin som används. Här kommer en ordlista till köket som kommer att hjälpa dig att bli bekant med de vanliga uttrycken och begreppen som används av kockar.

Ordlista till köket

 1. Blanchera:Att blanchera innebär att snabbt koka grönsaker eller andra livsmedel i kokande vatten och sedan omedelbart kyla dem i isvatten. Detta används för att behålla färgen och konsistensen på grönsakerna innan de tillagas ytterligare.
 2. Smet:Smet är en blandning av ingredienser som används som bas för bakning av bröd,kakor,pajer och annat.
 3. Emulgera:Att emulgera innebär att blanda två vätskor som normalt inte blandar sig,till exempel olja och vatten,med hjälp av en tredje ingrediens som agerar som en emulgeringsmedel för att skapa en stabil blandning.
 4. Fräsa:Att fräsa innebär att steka mat snabbt i het olja eller smör på hög värme för att ge den en gyllene yta eller för att mjuka upp grönsaker innan de läggs till i en rätt.
 5. Gratinera:Att gratinera innebär att täcka mat med riven ost,brödsmulor eller sås och sedan tillaga den i ugnen tills ytan är gyllene och bubblig.
 6. Julienne:Att skära grönsaker i tunna strimlor av liknande längd,vanligtvis används för dekorativa ändamål eller för att snabbt tillaga grönsaker.
 7. Karamellisera:Att karamellisera innebär att långsamt värma upp socker tills det smälter och blir en gyllene vätska som ger en söt och karamellig smak till rätten.
 8. Marinera:Att marinera innebär att låta kött,fisk eller grönsaker ligga i en kryddig vätska för att förbättra smaken och göra dem saftigare innan de tillagas.
 9. Panera:Att panera innebär att doppa mat i mjöl,ägg och brödsmulor innan den steks för att skapa en krispig yta.
 10. Reducera:Att reducera innebär att koka en vätska som såser eller buljong på låg värme för att minska dess volym och intensifiera dess smak.

Genom att förstå dessa grundläggande termer kan du öka ditt självförtroende i köket och ta dig an nya recept med större säkerhet. Vi hoppas att denna ordlista till köket kommer ge dig inspiration. Ett tips till dig som gillar ord är att ta del av Ordel, läs mer och lär dig allt om spelet som tagit världen med storm. Vi hoppas att den här guiden kommer till användning och att du kan har ny kunskap i bagaget!