Nordisk Råvara Rättviksärt - ekologiska ärtorNordisk Råvara Rättviksärt är en liten blågrön ärta med ljus kärna. Den har en intensivt ärtig smak med fin nötighet och sötma och med en eftersmak av rostad hasselnöt. Rättviksärten har odlats sedan 1550-talet och har varit vida känd för sin smak och sitt näringsinnehåll. Det främsta användningsområdet förr var till mjöl av vilket det bakades “artbullä” eller gjordes ärtgröt.Om Nordisk RåvaraNordisk Råvara letar i vårt kulturarv efter äldre växter som glömts bort eller är på väg att försvinna och gör dem tillgängliga igen. Vilket bidrar till att bibehålla mångfalden.Nordisk Råvara tycker att det är viktigt att maten vi producerar och äter ska odlas på nära håll med omsorg och eftertanke. Miljön ska belastas så lite som möjligt. Istället för att skada klimatet ska odlingen bidra till att reparera klimatet genom att binda kol i marken. Maten ska var spårbar och det ska vara tydligt varifrån den kommer och vem som är odlare. Alla grödor från Nordisk Råvara odlas i Sverige hos ett nätverk av engagerade odlare. Användning av Nordisk Råvara RättviksärtNordisk Råvara Rättviksärt är så god att den förtjänar att användas som huvudingrediens. Till exempel som färdigkokt är den perfekt att bryna, använda i mustiga soppor, grytor eller sallader.TillagningSkölj ärterna noga. Koka upp rikligt med vatten och salt (2,5%). Lägg i ärterna och låt dem koka försiktigt i 40-50 minuter. Har du blötlagt dem över natten räcker 9 minuters koktid.Förvaras torrt och svalt.